Geoblog.pl    blondynka    Podróże    Bolonia, Parma, Verona - włoski weekend    Parma - smaki Italii
Zwiń mapę
2011
27
lut

Parma - smaki Italii

 
Włochy
Włochy, Parma
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 985 km
 
Stolicą najbardziej kulinarnego regionu Włoch, czyli Emilii-Romanii jest Bolonia, zwana za sprawą swojej tłustej kuchni La Grassa. Kuchnia Emilii jest przy okazji uznawana za najlepszą we Włoszech, a jej produkty mogą się poszczycić światową sławą. W poszukiwaniu najlepszego Parmigiano Reggiano i Prosciutto di Parma udajemy się właśnie do Parmy. Risotto alla parmigiana (na białym winie, tylko z masłem i parmezanem) w tutejszej restauracji okazuje się poezją smaku.

Parma oddalona jest od Bolonii o ok. 100 km, pociągiem jedzie się ok. 50 minut. Kursują one co pół godziny, bilet kosztuje 6,2 euro. Rozkład i ceny biletów można sprawdzić na stronie Trenitalia oraz w automatach biletowych na dworcach. Co ważne – bilety na pociągi regionalne (tańsze, wolniejsze i bez przypisanych miejsc) trzeba skasować w kasownikach znajdujących się na peronach. Bez tego bilet jest nieważny i można dostać mandat.

Poza kulinarnymi doznaniami w Parmie warto też zwrócić uwagę na zabytki. Główne i najbardziej zabytkowe ulice miasta to via Mazzini i Strada della Repubblica, pomiędzy nimi znajduje się dumny Piazza Garibaldi. Warto tu obejrzeć Palazzo del Governatore (budynek w kolorze musztardowym). Polecam też spacer na Piazza Duomo, gdzie stoi wspomniane Duomo oraz Baptysterium z różowego marmuru.


 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (9)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (0)
DODAJ KOMENTARZ
 
blondynka
Iwona
zwiedziła 11.5% świata (23 państwa)
Zasoby: 344 wpisy344 302 komentarze302 2738 zdjęć2738 0 plików multimedialnych0
 
Moje podróżewięcej
04.06.2015 - 16.06.2015
 
 
13.08.2014 - 20.08.2014
 
 
06.08.2013 - 17.08.2013