Stolicą najbardziej kulinarnego regionu Włoch, czyli Emilii-Romanii jest Bolonia, zwana za sprawą swojej tłustej kuchni La Grassa. Kuchnia Emilii jest przy okazji uznawana za najlepszą we Włoszech, a jej produkty mogą się poszczycić światową sławą. W poszukiwaniu najlepszego Parmigiano Reggiano i Prosciutto di Parma udajemy się właśnie do Parmy. Risotto alla parmigiana (na białym winie, tylko z masłem i parmezanem) w tutejszej restauracji okazuje się poezją smaku.
Parma oddalona jest od Bolonii o ok. 100 km, pociągiem jedzie się ok. 50 minut. Kursują one co pół godziny, bilet kosztuje 6,2 euro. Rozkład i ceny biletów można sprawdzić na stronie Trenitalia oraz w automatach biletowych na dworcach. Co ważne – bilety na pociągi regionalne (tańsze, wolniejsze i bez przypisanych miejsc) trzeba skasować w kasownikach znajdujących się na peronach. Bez tego bilet jest nieważny i można dostać mandat.
Poza kulinarnymi doznaniami w Parmie warto też zwrócić uwagę na zabytki. Główne i najbardziej zabytkowe ulice miasta to via Mazzini i Strada della Repubblica, pomiędzy nimi znajduje się dumny Piazza Garibaldi. Warto tu obejrzeć Palazzo del Governatore (budynek w kolorze musztardowym). Polecam też spacer na Piazza Duomo, gdzie stoi wspomniane Duomo oraz Baptysterium z różowego marmuru.